mandag den 18. marts 2013

Valg af dyser i tripletten

IPM demoværterne Peter Michaelsen og Morten Toft har valgt dyser til deres nye Amazone UX6200 sprøjte og er klar til en ny vækstsæson, selv om foråret lige nu er forsinket. Morten fortæller, at de har valgt 03 refleksdyser og 03 kompakte luftinjektionsdyser fra TeeJet samt den såkaldte Turbodrop HiSpeed dyse fra Agrotop, der vinkler 10 grader frem og 50 grader tilbage. En 03 (blå) dyse passer til de fleste opgaver, hvor vi anvender fra 120 l ved Roundupsprøjtning til omkring 175-200 l mod svampe i hvede og kartofler. Vi har især haft god effekt af 03 refleksdysen mod græsukrudt (rajgræs) med Hussar/Broadway, hvilket godt kan skyldes, at denne dyse er ”født” med en 15 graders vinkling. Forsøg har da også vist bedre effekt ved sprøjtning med fremadrettede dyser mod ”strittende” græsukrudt med midler med bladeffekt.

De kompakte 03 luftinjektionsdyser anvender vi bl.a ved svampesprøjtning i hvede og kartofler, men også ved ukrudtssprøjtning med jordmidler (Boxer) om efteråret, hvor der på den relativ bare jord er risiko for vinddrift, og dysen reducerer jo vinddriften, selv om der også er relativ begrænset vinddrift med 03 refleksdysen.

Den nye Turbodrop HiSpeed dyse er en alm. luftinjektionsdyse og skal derfor anvendes ved et højere tryk (5-8 bar) og vi har derfor valgt en 025. Vi vil bl.a bruge dysen til svampesprøjtning i kartofler og hvede. I kartofler har der jo været gode erfaringer i de få forsøg, der er udført med vinkling, så det vil vi prøve, slutter Morten.



Princippet i refleksdysen er, at væskestrømmen reflekteres i dysen, hvorved der sker en vinkling på 15 grader. En 03 (blå) refleks- eller lavdriftdyse er en god all round dyse.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar