onsdag den 17. april 2013

Rettidighed og godt håndværk


Nu hvor foråret endelig er kommet, er udfordringen at få taget alle de 'rigtige' beslutninger, så udbyttet i hvedemarken kommer i top. Det er sjældent muligt at gøre alt helt perfekt, så det kan være godt at have overblik over de faktorer, der betyder mest. Sidste år analyserede vi sammen med forskerne ved Århus Universitet, hvilke faktorer der betyder mest for udbyttet i korn. Konklusionen er meget enkelt vist i 'lagkagen'.

Rettidighed er den største bid af lagkagen. Det betyder eksempelvis, at du får fuldt udbytte af bekæmpelsen af rajgræs og hejrearter ved at få sprøjtet her om en uges tid, når der lige er kommet vækst i græsserne, men uden at græsukrudtsplanterne har vokset sig store. Ja, på lune lokaliteter kan det allerede være nu i kommende dage. Bekæmpelse af græsser her om foråret er også et eksempel på, at timing betyder mere end dosis, når blot middelvalg er korrekt.

Etableringen er også vigtig. Her i det tidlige forår kan det være en god øvelse at vurdere, om såarbejdet i efteråret var optimalt. Eksempelvis kan for dyb såning have ført til svage planter, som kommer sent igang eller måske helt er udvintret. Jeg linker til et skema, som måske kan være til inspiration ved vurdering af dit såarbejde i efteråret: Giv såbedet karakter 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar